Volg ons op:|follow us at:

Volg ons op:|follow us at:

Fig Facts

De 5 gezondheidsvoordelen van kurkuma en hoe jij het kunt gebruiken

De laatste tijd vliegen de kurkuma latte’s (ook wel turmeric latte’s) je om de oren en bij Indiase restaurants is alle rijst geel gekleurd door kurkuma. Maar wat is het en waar is kurkuma gezond voor? Is het alleen maar een hype of heeft het daadwerkelijk voordelen die ertoe doen? Lees in dit artikel waar het gezond voor is, hoe je het gebruikt en welke kurkuma gerechten en drankjes je zeker bij FIG moet proeven!

Om te beginnen, wat is kurkuma?

Kurkuma is een geelwortel (wat lijkt op een geeloranje gember) wat ook in poedervorm te verkrijgen is. Deze wortel heeft zoveel natuurlijke kleurstoffen erin dat je met één theelepeltje je rijst al geel kan kleuren zoals in de Indiase keuken veel gedaan wordt. Deze stof in de kurkuma heet ook wel curcumine. In Nederland lijkt het nu een hele hype te zijn, maar in de traditionele medicijnwetenschappen van Azië zijn de gezondheidsvoordelen al vele jaren bekend.


#1 A turmeric latte a day keeps the doctor away!

Dit is de meest effectieve en krachtige werking van curcumine: het werkt namelijk ontstekingsremmend. Sterker nog, het schijnt dat het een van de meest anti-inflammatoire stoffen ter wereld is. Het is vele malen sterker dan paracetamol of ibuprofen.


#2 Kurkuma remt de ontwikkeling van kankercellen

Wanneer er dagelijks een paar gram kurkuma wordt geconsumeerd heeft dit gunstige effecten op de rem van de groei van kankercellen. Het is preventief te gebruiken. Echter, er zijn nog veel onderzoeken nodig om te achterhalen in hoeverre kurkuma effect heeft en of het ook als medicijn werkt. Tot op heden is alleen bekend dat het preventief werkt.


#3 Vergeetachtig? Niet als je kurkuma gebruikt

Kurkuma kan namelijk helpen om Alzheimer te voorkomen. Daarnaast verbetert kurkuma überhaupt het geheugen. Uit een onderzoek met kurkuma supplementen blijkt dat na 18 maanden de scores van geheugentesten met 28% verbeterden in vergelijking met de placebogroep.


#4 Stralende huid met kurkuma

Door de antioxidanten en de ontstekingsremmende werking heeft kurkuma positieve effecten op huidaandoeningen. De huid wordt zuiverder, gaat meer glanzen en wondgenezing versnelt. Veelvoudig gebruik van kurkuma vermindert op den duur littekens veroorzaakt door acne en kalmeert de poriën.


#5 Depressie? A turmeric latte please!

Depressies en burn-outs zijn enorm actueel in onze prestatiemaatschappij. Wanneer je kurkuma naast antidepressiva inneemt, kan dit de symptomen van de depressie verminderen. Het heeft positieve effecten op de stemming van mensen die dagelijks kurkuma consumeren.


Hoe gebruik je kurkuma?

Kurkuma wordt erg lastig opgenomen in je bloedbaan. Om het bloed te bereiken moet het eerst door de darmwand heen. Wanneer de curcumine door de darmwand heen is, is het nog niet omgezet in een actieve vorm. Het helpt jou om kurkuma en zwarte peper te combineren. In zwarte peper zit het extract piperine wat ervoor zorgt dat de opname van curcumine met een factor 20 verhoogd wordt.


Kurkuma kun je door rijst heen verwerken om het een gele kleur en meer smaak te geven, door een smoothie of havermoutpap heen of als een latte drinken. Mocht je geen fan van kurkuma zijn, maar wel van de voordelen willen genieten? Dan kun je kurkuma supplementen gebruiken.


Kom jij kurkuma proeven bij FIG?

Dat kan! Bij ons is kurkuma verwerkt in twee slow pressed juices: Immunity Boost (kurkuma, gember, wortel, tomaat en appel) of Orange Turmeric Shrub (sinaasappel, kurkuma, appelciderazijn en eiwit). Deze laatste is ook erg lekker met een bodempje Sailor Jerry rum op je cheatday ;). Daarnaast kun je ook een heerlijke Golden Turmeric Latte komen drinken in onze Food and Gym bar in Utrecht. Voor een dubbele dosis kurkuma kun je een van deze drankjes combineren met de Korean Beef Bowl.

Wil jij een van deze heerlijke kurkuma rijke gerechten of drankjes bestellen? Kom dan naar FIG!

337 ms