Volg ons op:|follow us at:

Volg ons op:|follow us at:

Fig Facts

Yoga, de oorsprong en de voordelen voor jou!

Tegenwoordig zie je iedereen de zonnegroet en de downward facing dog doen in de Yoga studio. Dit is de sport die balans tussen lichaam en geest brengt, waar je lichaam soepeler van wordt en je innerlijke rust door vindt. We doen het allemaal, de yoga studio’s worden de grond uit gestampt, maar waar komt yoga precies vandaan en welke voordelen biedt yoga? Lees het hier in onze blogpost!

Waarom yoga?

Yoga vergroot je flexibiliteit, versterkt je spieren, bevordert je slaapkwaliteit, verbetert je bloedcirculatie en zuurstofopname, werkt bloeddrukverlagend, bevordert de focus, is ontspannend en maakt je lichaam soepel en je hoofd leeg. Dit is enkel een greep uit de voordelen die yoga jou kunnen bieden. De voordelen verschillen wel per yoga type natuurlijk; bij sommige types gaat het om soepelheid van het lichaam door middel van verschillende poses, bij andere types zit er een groot meditatief aspect in de yogales.

Er was eens een yogi…

Inmiddels gaat de geschiedenis van yoga al zo’n 5000 jaar terug in de tijd. Het is ontstaan in India en werd door Hindoestaanse mensen beoefend. Er werden verschillende yoga houdingen uitgevoerd, waaraan een groot mentaal en spiritueel aspect verbonden zit. Het woord yoga is dan ook afgeleid van een Sanskriet woord dat ‘verbinding’ betekent. De filosoof Patanjali heeft pas in de 2e eeuw de filosofie en richtlijnen voor het beoefenen van yoga opgesteld. In principe is yoga al enorm oud dus, maar de werkelijkheid van de bekendheid van yoga ligt anders…

Pas in de 19e eeuw werd yoga echt populair, daarvoor werd het maar door een enkeling beoefend. Swami Sivananda richtte veel yogascholen op in India en zorgde voor meer bekendheid van yoga in India. Mensen zonder religieuze achtergrond beoefenden ook steeds vaker yoga en genoten van de gezondheidsvoordelen hiervan.

Nuchtere Nederlanders op yoga

Pas een eeuw later, in de 20e eeuw, waaide yoga over naar de rest van de wereld. In deze eeuw kwam ook de eerste yogaschool in Nederland. Destijds werd yoga nog nauwelijks beoefend in Nederland. Pas in het hippietijdperk, de jaren 60, werd yoga populairder doordat Nederlanders naar India gereisd hadden en daar de principes leerden.Nu inmiddels is yoga een van de snelgroeiende bezigheden in Nederland en is het bij veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

Voel je fit met FIG

Bij FIG kun je ook yoga beoefenen. Dit is een soulful workout. Met deze yoga & sculpt sessie voer je yoga houdingen op muziek uit met gewichtjes. Bij FIG geven we Vinyasa Yoga, wat inhoudt dat we geen statische houdingen van je verwachten, maar dat we in een flow de houdingen uitvoeren. “It is not your typical yoga session.”. Zien wij jou binnenkort bij onze yoga workout? Check hier de tijden!

277 ms